22/7/10

κάθε χρόνο το αναβάλλω ...

...πού θα μου πάει όμως ... κάποιο καλοκαίρι ... άκου τι λένε: "... Η φετινή πραγματεία των Υακινθείων είναι "ο χορός είναι η διαμαρτυρία του σώματος του ανθρώπου απέναντι στο Θεό, που του στέρησε τα φτερά από τους ώμους..."
Πρεμιέρα για τα "Υακίνθεια

Με το "χορό του κόσμου" ξεκινούν σήμερα στα Ανώγεια τα "Υακίνθεια" που φέτος συμπληρώνουν 13 χρόνια ζωής. Την εισαγωγή θα κάνει ο κ. Γιώργος Νικολακάκης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος θα δώσει ομιλία με θέμα "Κίνηση και χορός στο ρυθμό του κόσμου".

18/7/10

οι απέναντι

Toυς έβλεπα τόσο καιρό, να επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους μέσα από την ύλη.
Ένα συνεχές 'θέλω' η ζωή τους.
Τους έβλεπα να χτίζουν τούβλα μόνιμα, για πρώτο σπίτι, για δεύτερο, για εξοχικό, κι εγώ τελείωνα το μισθό την πρώτη του μηνός, μόλις έδινα το νοίκι, χωρίς να ξέρω πως θα βγάλω το μήνα.
Τους έβλεπα να αλλάζουν αυτοκίνητο κάθε δύο χρόνια.
Κι εγώ μ`ένα σαραβαλάκι 15ετίας, που όμως έχει όνομα, ( "Μελίνα" τ`όνομά του).
Που ποτέ δεν με έχει προδώσει. Δώρο ενός αγαπημένου προσώπου, που έφυγε από την ζωή. Συναισθηματικό το δέσιμο μεταξύ εμένα και της "Μελίνας". Που ακόμη κι αν είχα χρήματα, δεν θα την πούλαγα για να πάρω κάποιο καινούριο. Θα έμενε παρκαρισμένη εκεί να μου θυμίζει... όσα ποτέ δεν θα ξεχάσω.

2/7/10

η φύση έχει τον τρόπο της, ΕΜΕΙΣ δεν έχουμε

Α Ν Α Σ Ε Σ !!!


Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο εάν ο πλανήτης μας δεν είχε λουλούδια θα ήταν ζεστότερος και πολύ πιο ξηρός, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, ενώ εξαιτίας της ικανότητας αυτών των όμορφων φυτών να «προκαλούν» βροχή, η εξέλιξη στους τροπικούς θα είχε λάβει τελείως διαφορετική τροπή.
Τα φυτά, μέσω μιάς διαδικασίας που ονομάζεται αναπνοή, απορροφούν νερό, διαμέσου των ριζών τους, τ’ οποίο στη συνέχεια το απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα. Πρακτικά το 10% της συνολικής υγρασίας οφείλεται σε ανθοφόρα φυτά και ιδιαίτερα σε φτελιές, βελανιδιές, τουλίπες και τριανταφυλλιές τα οποία διαθέτουν εξαιρετικό συστήμα ριζών. Το αντικείμενο των μελετών του παλαιοντολόγου Kevin Boyce και του μελετητή κλίματος Zung Eun Lee αφορούσε την επίδραση που θα είχε στο παγκόσμιο κλίμα η απουσία των συγκεκριμένων φυτών, που έκαναν την εμφάνιση τους την Κρητιδική περίοδο. Κατά την προσομοίωση του κλιματολογικού μοντέλου του πλανήτη μας χωρίς αγγειόσπερμα, παρατηρήθηκε ελλάτωση στην διαδικάσια της αναπνοής κατά 75% ενώ διαπιστώθηκε οτι οι επιπτώσεις εντοπίζονταν κυρίως στις τροπικές περιοχές της Νοτίου Αμερικής. Υπολογίστηκε επίσης ότι η απουσία των αγγειόσπερμων οδήγησε στην μείωση του μέσου όρου των βροχοπτώσεων , κατά 300 χιλιοστά, ενώ στον ανατολικό Αμαζόνιο, η περίοδος των βροχών μειώθηκε κατά περίπου 3 μήνες. Το εντυπωσιακό είναι ότι η έκταση των συγκεκριμένων δασών, που δέχονται πάνω από 100 χιλιοστά βροχής μηνιαίως, μειώθηκε κατά 80%!
Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι η ικανότητα αναπνοής των αγγειόσπερμων διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο τόσο στην διαμόρφωση του κλίματος όσο και στην παρουσία και εξέλιξη άλλων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Boyce: «Διαμόρφωσαν το περιβάλλον κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προωθήσουν στην ουσία την ίδια τους την ποικιλομορφία»
από το BLUE PLANET