22/7/10

κάθε χρόνο το αναβάλλω ...

...πού θα μου πάει όμως ... κάποιο καλοκαίρι ... άκου τι λένε: "... Η φετινή πραγματεία των Υακινθείων είναι "ο χορός είναι η διαμαρτυρία του σώματος του ανθρώπου απέναντι στο Θεό, που του στέρησε τα φτερά από τους ώμους..."
Πρεμιέρα για τα "Υακίνθεια

Με το "χορό του κόσμου" ξεκινούν σήμερα στα Ανώγεια τα "Υακίνθεια" που φέτος συμπληρώνουν 13 χρόνια ζωής. Την εισαγωγή θα κάνει ο κ. Γιώργος Νικολακάκης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος θα δώσει ομιλία με θέμα "Κίνηση και χορός στο ρυθμό του κόσμου".

Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση "Το ημερολόγιο ενός τρελού" του Νικολάι Γκόγκολ, με τον Γιώργο Μεσσάλα. Πρόκειται για ένα κλασικό έργο, διάρκειας 110 λεπτών. Πρόκειται για το μονόλογο... του Ποπρίστσιν, ο οποίος έγκλειστος σ' ένα ψυχιατρείο, γράφει στο ημερολόγιό του σκηνές από την ασήμαντη ζωή του και για τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για την κόρη του πρώην διευθυντή του. Η μετάφραση-απόδοση είναι της Ντένης Θεμελή, η σκηνοθεσία του Γιώργου Μεσσάλα, τα σκηνικά του Βασίλη Τσιντσικόφ και η μουσική του Σωκράτη Παπαθεοδώρου.
Τη σκυτάλη θα πάρει ο Ψαραντώνης, ο οποίος με τη μοναδική φωνή του και το μαγικό του δοξάρι θα σηματοδοτήσει την έναρξη, ενώ η νέα γενιά χορευτών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων θα δώσουν το σύνθημα για το χορό!
Η βραδιά θα κλείσει με μεταμεσονύκτια καντάδα μέχρι το χάραμα, η οποία θα "διαχυθεί" στα στενά του χωριού από τρεις ομάδες νέων μουσικών των Ανωγείων και η οποία είναι αφιερωμένη στον Νίκο Ξηλούρη. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8:30 το βράδυ, ενώ η είσοδος ανέρχεται στα 5 ευρώ.

13 χρόνια επιτυχίας

Η ποιότητα των "Υακινθείων"... κουβεντιάζει με τη διάρκεια, δεκατρία χρόνια. Η φετινή πραγματεία των Υακινθείων είναι "ο χορός είναι η διαμαρτυρία του σώματος του ανθρώπου απέναντι στο Θεό, που του στέρησε τα φτερά από τους ώμους". Μέσα σε 5 ημέρες, λαοί και πολιτισμοί από 3 ηπείρους του κόσμου συναντιούνται στην Κρήτη, κάνοντας διάλογο με γλώσσα μοναδική, αληθινή, εκείνη του σώματος, σε ρυθμούς διαφορετικούς. Η ένταση της Βραζιλίας, ο μυστικισμός της Αιγύπτου και η άλλοτε ελληνική Κάτω Ιταλία σμίγουν με τους Κρήτες χορευτές σε υψόμετρο 1.260 μέτρων, στις κορυφές του Ψηλορείτη. Το δοξάρι του Ψαραντώνη δίνει το σύνθημα της έναρξης, σε μία νύχτα όπου τα φώτα σβήνουν και οι φωνές δυναμώνουν, περιπλανώμενες στα στενά των Ανωγείων με καντάδες που μαρτυρούν τον έρωτα, αφιερωμένες στον Νίκο Ξυλούρη.
Η διαχρονική φωνή της χώρας που αδιαπραγμάτευτα συνοδεύει το ήθος, εκείνη του Αλέξη Κωστάλα, βραβεύεται το προσεχές Σάββατο 24 Ιουλίου. Μουσική, τραγούδι, χορός, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, ρωσική ποίηση, έκθεση φωτογραφίας, γλυπτικής και ψηφιδωτού θα λάβουν χώρα εκεί όπου δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Άγιου Υάκινθου. Οι επισκέπτες φιλεύονται με ροφήματα από αρωματικά φυτά της Κρήτης, ενώ οι βοσκοί του τόπου, κρητικά φιλόξενοι, προσφέρουν τα προϊόντα τους.
Ο Πλάτωνας στους "Νόμους" αναφέρει: «Οφείλουμε να περάσουμε όλη τη ζωή μας "παίζοντας" ορισμένα παιχνίδια - θυσία, τραγούδι και χορό - για να κερδίσουμε την εύνοια των θεών, να προστατευτούμε από τους εχθρούς μας και να τους νικήσουμε στη μάχη».


από το ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

3 σχόλια:

D.Angel είπε...

Φρόντισε να πας κάποιο καλοκαίρι!
Αξίζει
Φιλιά πολλά φιλαράκι
Εγώ φεύγω στις 7 για Χανιά
Δεν την παλεύω άλλο

ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...

ναι καλά!!!... τώρα μ' έφτιαξες.
Αντε να περάσεις καλά, καλή ξεκούραση και αν θες τη γνώμη μου ΜΗ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΣ ;P

Ανώνυμος είπε...

To δοκίμασα πριν 2 χρόνια
αλλά δεν.....
Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται!
Φιλιά πολλά και πάλι
D.Angel