2/7/10

η φύση έχει τον τρόπο της, ΕΜΕΙΣ δεν έχουμε

Α Ν Α Σ Ε Σ !!!


Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο εάν ο πλανήτης μας δεν είχε λουλούδια θα ήταν ζεστότερος και πολύ πιο ξηρός, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, ενώ εξαιτίας της ικανότητας αυτών των όμορφων φυτών να «προκαλούν» βροχή, η εξέλιξη στους τροπικούς θα είχε λάβει τελείως διαφορετική τροπή.
Τα φυτά, μέσω μιάς διαδικασίας που ονομάζεται αναπνοή, απορροφούν νερό, διαμέσου των ριζών τους, τ’ οποίο στη συνέχεια το απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα. Πρακτικά το 10% της συνολικής υγρασίας οφείλεται σε ανθοφόρα φυτά και ιδιαίτερα σε φτελιές, βελανιδιές, τουλίπες και τριανταφυλλιές τα οποία διαθέτουν εξαιρετικό συστήμα ριζών. Το αντικείμενο των μελετών του παλαιοντολόγου Kevin Boyce και του μελετητή κλίματος Zung Eun Lee αφορούσε την επίδραση που θα είχε στο παγκόσμιο κλίμα η απουσία των συγκεκριμένων φυτών, που έκαναν την εμφάνιση τους την Κρητιδική περίοδο. Κατά την προσομοίωση του κλιματολογικού μοντέλου του πλανήτη μας χωρίς αγγειόσπερμα, παρατηρήθηκε ελλάτωση στην διαδικάσια της αναπνοής κατά 75% ενώ διαπιστώθηκε οτι οι επιπτώσεις εντοπίζονταν κυρίως στις τροπικές περιοχές της Νοτίου Αμερικής. Υπολογίστηκε επίσης ότι η απουσία των αγγειόσπερμων οδήγησε στην μείωση του μέσου όρου των βροχοπτώσεων , κατά 300 χιλιοστά, ενώ στον ανατολικό Αμαζόνιο, η περίοδος των βροχών μειώθηκε κατά περίπου 3 μήνες. Το εντυπωσιακό είναι ότι η έκταση των συγκεκριμένων δασών, που δέχονται πάνω από 100 χιλιοστά βροχής μηνιαίως, μειώθηκε κατά 80%!
Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι η ικανότητα αναπνοής των αγγειόσπερμων διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο τόσο στην διαμόρφωση του κλίματος όσο και στην παρουσία και εξέλιξη άλλων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Boyce: «Διαμόρφωσαν το περιβάλλον κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προωθήσουν στην ουσία την ίδια τους την ποικιλομορφία»
από το BLUE PLANET

4 σχόλια:

D.Angel είπε...

Η φύση είναι σοφή
εμείς είμαστε οι μαλάκες!
Ασε με ρε φιλαράκι
νευρίασα πάλι!
Εμαθες για το σκυλάκι που βρέθηκε
με καρφωμένα 70 καλαμάκια από σουβλάκι πάνω του;Δεν άντεξε το άμοιρο! Α στα διάλα πια
Γεμίσαμε μαλάκες
Καλό Σ/Κ είπα;
Φιλιά πολλά

ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...

το διάβασα φιλενάδα αλλά, ...δε θέλω να το συζητήσω.
Αντε καλό Σ/Κ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Η ανάρτησή σου με τη γνώση που μεταφέρει, δεν δίνει μόνο ανάσες αλλά νοικυρεύει και την ψυχή μας..
Μέσα από αυτό το κείμενο μπορούμε ακόμα να συνειδητοποιήσουμε, γιατί οι οικολόγοι είναι οι σύγχρονοι ποιητές της φύσης.
Ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνουμε ποτέ αποδέκτες της μεγάλης εκδίκησης της Φύσης, που μόνοι μας θα έχουμε προκαλέσει....
Να 'σαι καλά φίλε μου